július
08
2019

Tom és a Pókember: Idegenben filmbeli kollégája, Jake Gyllenhaal az Entertainment Weekly júliusi számának digitális címoldalán szerepel. Ez új fotósorozatot is jelent egyben, a képeket Juco fotózta, melyeket már meg is tekinthettek az oldal galériájában a kisképekre kattintva. Továbbá, a két színésszel készült egy interjú is, melyet elhoztam nektek lefordítva, az interjú után pedig találhattok 2 db színfalak mögötti videót is, érdemes lecsekkolni őket:

5~75.jpg3~92.jpg2~92.jpg4~81.jpg

A Pókember: Idegenben című filmben van egy jelenet ahol Tom Holland és Jake Gyllenhaal kezet ráz egymással. (Ígérjük – a következő rész nem tartalmaz semmi spoilert!) Semmi izgalmas nincs a jelenetben, csupán egy rövid pillanat amikor a Holland által alakított Pókember és a Gyllenhaal által alakított Mysterio először találkozik egymással. Egy kontinenseket átszelő szuperhős filmnek; melyben légi akrobatika, vizuális effektek varázslata, valamint több európai országban forgatott akciójelenet is megtalálható, egy egyszerű kézfogásnak könnyűnek kellett volna lennie.

Kellett volna. A valóságban azonban, erről a manőverről rengeteg felvétel készült – mert akárhányszor Tom Holland és Jake Gyllenhaal  kezet fogott volna, a két színész röhögésben tört ki. „Tom fáradt volt, nem tudta fékezni magát,” magyarázza Gyllenhaal. „Minden egyes alkalomkor, amikor kezet kellett volna fognunk, elkezdett nevetni, rám hozva ezzel a nevetést, végül nem tudtuk abbahagyni. Ez így folytatódott körülbelül fél óráig. Legalább 45 – 50 felvétel készült, katasztrófa volt.”

„Már nem is emlékszek mi is volt olyan vicces,” teszi hozzá Holland. „Volt valami a jelenetben ami miatt Jake és én nem tudtunk nem mosolyogni.”

A Pókember: Idegenben előtt Holland és Gyllenhaal még soha nem dolgozott együtt, de amint a film forgatása véget ért, jó barátokká váltak, olyan barátok akik egy egyszerű szemkontaktussal is az őrületbe küldhetik a másikat. Amikor májusban az Entertainment Weekly számára újra összeültek, a páros egyből elkezdte szívatni a másikat a ruhaválasztása miatt amint megérkeztek a helyszínre. A fotósorozat egy pontján, Holland egyre közelebb és közelebb hajolt Gyllenhaal arcához és majdnem összeért az ajkuk – mielőtt újra hatalmas röhögésben nem törtek ki (ismételten).

„Nagyon jól kijöttek egymással már azonnal. Mindig megnevettették egymást, csak ez volt az egyetlen hátrány,” meséli Jon Watts rendező egy sóhajjal. „Egy nagyszerű felvétel közepén már túl voltunk, amikor elkezdték röhögtetni a másikat, így ki kellett vágnunk.”

A felszínen, nincs sok közös Holland és Gyllenhaal között. Holland egy 23 éves brit fiatalember, akinek a bája és gimnasztikai tudása azt sugallja, egy titkos Marvel laborban nőtt fel annak érdekében, hogy eljátszhassa Pókembert (a szerepet már 5 MCU filmben játszhatta eddig). Gyllenhaal egy 15 évvel idősebb Oscar jelölt Los Angeles-i, neve legjobban a drámaitól megkezdve (Donnie Darko, Éjjeli féreg) egészen a tébolyodott karakterekig ismert (Okja).

Azonban mindketten színházi „kockák” akik tinédzserként kezdték pályafutásukat. (Valójában, Gyllenhaal maga majdnem eljátszotta Peter Parkert a Sam Raimi által rendezett Pókember 2-ben Tobey Maguire helyett.) Régóta csodálják a másikat, és amikor Gyllenhaal először bemutatkozott Hollandnak, mindketten elmondták, hogy nagyon szeretnének egymással dolgozni egyszer.

Az az „egyszer” hamarabb eljött, mint azt gondolták volna, amikor is Gyllenhaal megkapta Quentin Beck, azaz Mysterio szerepét a Pókember: Idegenben filmben. Pókember és Mysterio egy hosszú, ellenséges történettel rendelkezik a képregényekben, de a 2017-es Pókember: Hazatérés folytatásában Mysterio többnek tűnik, mint egy szövetséges. Ez a buborék fejű barát Európába érkezik és segít Peternek legyőzni egy hatalmas vízszörnyet, egyből azután, hogy Peter éppen az elvesztett mentorát, Tony Starkot gyászolja, aki feláldozta magát annak érdekében, hogy legyőzzék Thanost a Bosszúállók: Végjátékban.

A felelősség érzete azonnal kötődést alakít ki Parker és Beck között. „Peter nagyon sok emberrel törődik, de különösen olyan idegenekkel, akiket nem ismer igazából, ám érdekeik közösek,” mondja Gyllenhaal a karaktereik dinamikájáról. „Nagyon tetszik, hogy két ember ilyen közel kerülhet egymáshoz ilyen gyorsan a múltjuk, és a saját küzdelmeik révén.”

Watts szerint, Tony Stark egy menő apa volt Peter számára, a szakállas Quentin Beck inkább egy menő nagybácsi, segítve őt titokzatos erőkkel – melyeket Elementáloknak nevezünk – elleni harcban, és tanácsokat adva a csajozásban. Habár…

„Talán menő nagyobb testvért kellene mondanom, hiszen a ‘nagybácsi’ szónak igazán nagy érzelmi töltete van Peter Parker univerzumában,” mondja Watts. „Van pár rossz nagybácsi tapasztalata.”

Holland sok inspirációt nyert a mentor-mentorált kapcsolatból a való életben.  „Mindig egy kicsit idegtépő tud lenni amikor egy olyan emberrel találkozol akire felnézel,” mondja Holland. „Igazán hálás voltam amikor találkoztam Jake-el, és rájöttem hogy egy nagyon szerethető fickó.”  Csakúgy, mint Parker, aki Beck tanácsadását kéri szinte mindenben, a hősködéstől megkezdve a romantikáig, Holland szintén Gyllenhaal-hoz fordult karriertanácsokhoz. „Ő egy olyan ember, akit nyugodtan felhívhatok azzal, hogy ’Hé haver, elolvasnád ezt a forgatókönyvet és elmondanád nekem a véleményedet róla?’” mondja Holland.

A tanácsadási ajánlat mindkét irányba zajlik. Annak ellenére, hogy Gyllenhaal korábban nagy bevételű filmekben szerepelt (mint például a 2010-es Perzsia hercege: Az idő homokja), a Pókember: Idegenben az első filmje melyben szuperhős köpenyt ölt magára. A forgatás első napján a tapasztalt színész Mysterio ruhájába bújt és leforgatott egy jelenetet, amiben egy hatalmas platformról a levegőbe ugrik. („Egyből bedobtak a Marvel univerzumába,” viccelődik.)

A felvételek között, a jelmez és a nyomás, hogy ő az új kölyök egy több milliárdos franchise-ban, Gyllenhaal elmondása szerint nehéznek találta a beilleszkedést. „Besétálsz a Marvel filmbe, ez igazán hatalmas,” magyarázza. „Hatalmasak. Bizonyos értelemben mintha felugranál egy vonatra és mennél tovább. Számomra azonban kell egy másodperc. Egy kicsit túlterhelt leszek a forgatásokon, egy kis időt vesz igénybe, amíg belemelegedek.”

Így, a film forgatásának első pár napja után Holland félrehívta Gyllenhaal-t megkérdezni minden rendben van e. Amikor Gyllenhaal azt válaszolta, hogy ‘teljesen kimerültnek érezte magát’, Holland azt válaszolta, hogy ő is ugyanezt érezte, amikor először öltötte magára Pókember jelmezét a 2016-os Amerika kapitány: Polgárháborúban. Mindenki így érzi, tette hozzá.

„A Marvel mindig ezt csinálja, [amikor] belépsz ebbe a világba, megtanulod a szöveged, majd odaadnak neked egy 6 oldalas dialógust és azt mondják ’Újra írtuk, tessék, itt van, kész vagy a forgatásra?’” magyarázza Holland. „Erre te ’Várj egy percet! Nem kellene megtanulnom őket?’ Elég fárasztó tud lenni az első nap, és úgy gondolom szüksége volt egy barátra, ’Haver, minden rendben, én is voltam már ebben a helyzetben.’”

„Amikor átvette a vezetés felelősségét, nagyon szép módon tette ezt annak ellenére, hogy sok éves kor és tapasztalat különbség van közöttünk,” teszi hozzá Gyllenhaal. „Felnéztem rá ebben az értelemben. Olyan kedves módon tette. Színészek, nem mindig kapod meg ezt a fajta kedvességet. [Néha] az emberek segítséget ajánlanak fel, vagy egyáltalán nem akarják, vagy az egójuk is belekerül. Tom részéről nem volt benne semmi ego.”

Talán nem volt ego, de rengeteg kavagás igen.

 „Éppen egy hatalmas jelenetet forgattunk közösen, amikor is 20 percig szétröhögtük magunkat, az őrületbe kergetve ezzel a stábot,” mondja Holland. „A kamerán kívül is nagyon jó barátok vagyunk, így hagytuk, hogy kivirágozzon a barátságunk a nagyképernyőn is.”  A szuperhős filmek talán véget érnek, de a barátságok nem.


Leave a comment